GEVONDEN:117 programma's

Taakspel

Doel

Taakspel heeft als doel beginnend probleemgedrag bij kinderen in een vroeg ontwikkelingsstadium te verminderen en om te buigen in positief gedrag.

Taakspel is gericht op:
  • het vermeerderen van taakgericht gedrag bij kinderen,
  • het verminderen van regelovertredend gedrag,
  • het bevorderen van een positief onderwijsklimaat.

Doelgroep

Het spel is ontwikkeld voor alle leerlingen van het basisonderwijs.

Aanpak

Taakspel is de vertaling van het Amerikaanse Good Behavior Game. Taakspel is gericht op het vermeerderen van taakgericht gedrag bij kinderen, het verminderen van regelovertredend gedrag en het bevorderen van een positief onderwijsklimaat. Taakspel is een groepsgerichte werkwijze, waarbij leerlingen tijdens de reguliere lessen middels een spel leren zich beter aan de klassenregels te houden. Deze klassenregels zijn samen met de kinderen opgesteld.

De klas wordt na een observatieperiode door de leerkracht in teams ingedeeld. Leerlingen die bij elkaar in een team zitten, stimuleren elkaar zich aan de regels te houden, zodat zij als team in aanmerking komen voor een beloning. Tijdens het spel geeft de leerkracht complimenten voor gewenst gedrag. De leerkracht reageert niet op regelovertredend gedrag, de leerkracht pakt alleen een kaartje weg. Wanneer de teams kaarten overhouden hebben ze gewonnen. Wanneer een team wint, krijgt het een beloning die de klas zelf heeft bedacht. De intentie is dat er altijd een team wint.

Taakspel zorgt er tevens voor dat de sfeer in de klas verbetert, kinderen vinden het enorm leuk om te spelen.

Door de interventie wordt de leerkracht geleerd vooral aandacht te besteden aan gewenst gedrag en ongewenst gedrag te negeren. De leerlingen leren op deze manier dat ze aandacht krijgen als ze gewenst gedrag laten zien. Tijdens de invoering wordt de leerkracht intensief gecoached.

Taakspel wordt op meer dan 80 scholen in Amsterdam uitgevoerd. Meer dan 1000 Amsterdamse leerkrachten zijn getraind in Taakspel.

Oordeel

Erkenningscommissie: Effectief volgens goede aanwijzingenErkenningscommissie: Effectief volgens goede aanwijzingen

Zorgtype

Universele preventie

Regio

  • Amstelland
  • Amsterdam
Aanbieders
Het ABC - -Baarsjesweg 224
1058 AA Amsterdam
T. 020 799 0010
E. info@hetabc.nl
W. www.hetabc.nl
Werkgebied:
  • Amstelland
  • Amsterdam
ZIEN in de klas - -Straatweg 2a
3604 BB Maarssen
T. 030 243 7682
E. info@zienindeklas.nl
W. www.zienindeklas.nl
Werkgebied:
  • Amsterdam