GEVONDEN:117 programma's

Leerling- en ouderinterventie Alcohol en Roken

Doel

Uitstellen van alcohol- en tabaksgebruik onder jongeren.

Doelgroep

Jongeren tussen de 12-16 jaar en hun ouders.

Aanpak

De interventie bestaat uit een ouderinterventie (presentatie op ouderavonden en herhalingen via mail of post) en een leerlinginterventie (digitale lessen) in dezelfde periode.

In de ouderinterventie wordt tijdens de 1e ouderavond van leerjaar 2 een korte presentatie (15 minuten) gegeven over de risico's van vroegtijdig alcohol- en tabaksgebruik en de rol van ouders hierin. Tevens krijgen ouders de mogelijkheid om afspraken te maken met andere ouders van kinderen uit dezelfde klas over regels rond alcoholgebruik. Ook ontvangen zij naderhand een folder. Enige maanden later en een jaar later ontvangen ouders via mail of post een reminder.

De leerlinginterventie bestaat uit 3 digitale lessen in leerjaar 1 en 2 over respectievelijk tabak en alcohol. De school kan ook voor slechts één van de twee onderwerpen kiezen. Deze lessen vinden binnen drie maanden na de eerste ouderinterventie plaats. Ouderinterventie en leerlinginterventie versterken elkaar op deze manier.

Meer informatie

In Amsterdam wordt deze interventie aangeboden als onderdeel van De Gezonde School en Genotmiddelen. De Amsteramse interventie is een aangepaste versie van de oorspronkelijk ontwikkelde versie: Preventie Alcohol Scholieren (PAS). Deze aanpassingen zijn in overleg met de ontwikkelaar ingevoerd, zodat de werkzame elementen behouden blijven.

Oordeel

Erkenningscommissie: Effectief volgens goede aanwijzingenErkenningscommissie: Effectief volgens goede aanwijzingen

Zorgtype

Universele preventie

Regio

  • Amstelland
  • Amsterdam

Financiering

  • Gemeente Amstelland
  • Gemeente Amsterdam
Aanbieders
GGD Amsterdam - EGZ - Team JeugdNieuwe Achtergracht 100
1018 WT Amsterdam
T. 020 555 5495
E. egz@ggd.amsterdam.nl
W. www.ggd.amsterdam.nl
Werkgebied:
  • Amstelland
  • Amsterdam