GEVONDEN:117 programma's

KiVa

Doel

Sociaal en positief gedrag stimuleren en sociale veiligheid op school versterken. Sociale problemen, zoals pesten voorkomen en verminderen.

Doelgroep

Schoolkinderen van groep 1 t/m 8 van de basisschool.

Aanpak

KiVa is een schoolbreed anti-pestprogramma, gericht op positieve groepsvorming en het versterken van de sociale veiligheid op basisscholen. Het van oorsprong Finse programma stimuleert de sociale vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Daarmee wordt het pedagogisch klimaat en de sociale veiligheid verbeterd en groepsproblemen zoals pesten worden op die manier effectief voorkomen. KiVa richt zich op de hele groep: "Samen maken wij er een fijne school van!"

Voor leerkrachten biedt KiVa een onderbouw- en een bovenbouwhandleiding. Deze handleidingen bestaan uit 10 thema's die gedurende het schooljaar doorlopen worden. Dat komt neer op ongeveer 1 thema per (onderwijs)maand. Binnen elk thema staan leerdoelen voor de leerlingen centraal. In de handleiding worden oefeningen, werkvormen e.d. aangeboden waarmee deze leerdoelen bereikt kunnen worden. Het is echter geen 'dichtgetimmerd' programma: als scholen of leerkrachten op een andere manier de doelen kunnen bereiken, dan is die ruimte er.

Oordeel

Erkenningscommissie: Effectief volgens goede aanwijzingenErkenningscommissie: Effectief volgens goede aanwijzingen

Zorgtype

Universele preventie

Regio

  • Amstelland
  • Amsterdam
Aanbieders
KiVa - -Grote Kruisstraat 2/1
9712 TS Groningen
T. 050-363 6265
E. info@kivaschool.nl
W. www.kivaschool.nl
Werkgebied:
  • Amstelland
  • Amsterdam
Marco Derr - Training & CoachingAcaciastraat 27
1971 ZX IJmuiden
T. 06 4746 0633
E. contact@marcoderr.nl
W. www.marcoderr.nl
Werkgebied:
  • Amstelland
  • Amsterdam