GEVONDEN:117 programma's

LEFF

Doel

Het aanleren van een actieve leefstijl en een gezond voedingspatroon voor kinderen met overgewicht en hun ouders en het volhouden van dit gedrag.

Doelgroep

Kinderen van 7-12 jaar met overgewicht of obesitas, hun ouders en andere gezinsleden.

Aanpak

LEFF is de Nederlandse versie van het uit England overgeomen programma MEND (Mind Exercise Nutition Do it!). LEFF is een programma van 10 weken voor kinderen en ouders. Ook broertjes en zusjes zijn welkom. Twee keer per week komen ze 2 uur bijeen om te leren hoe ze hun gezondheid kunnen verbeteren door gezonder te eten en meer te bewegen.

Het programma combineert alle elementen die belangrijk zijn bij de preventie en behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen: gezinsbenadering, gedragsverandering, practisch onderwijs in voeding en bewegingsactiviteiten. Het eerste uur richt zich op gedragsverandering en voedingseducatie en in het tweede uur gaan de kinderen sporten met een hoog 'fun' gehalte en gaan de ouders met elkaar in discussie. Gekoppeld aan het programma is een online module waar gezinnen de voortgang kunnen bijhouden.

LEFF wordt uitgevoerd door lokale teams in de wijk. Bijeenkomsten vinden plaats na school of tijdens het weekend in buurtcentra en scholen. In totaal kunnen 12 families per programma van 10 weken meedoen. Daarvoor opgeleide coaches/trainers verzorgen het programma.

De implementatie vindt plaats in nauwe samenwerking met onder andere stadsdelen, basisscholen, sportverenigingen, jeugdgezondheidszorg, welzijnsorganisaties en diëtisten. Dit geeft de mogelijkheid om waar nodig zorg op maat te bieden. Daarnaast wordt de doorstroom naar regulier aanbod na afloop van de eerste 10 weken van het programma gewaarborgd.

Meer informatie

Website: www.start-leff.nl

Oordeel

Erkenningscommissie: Effectief volgens eerste aanwijzingenErkenningscommissie: Effectief volgens eerste aanwijzingen

Zorgtype

Individuele preventie

Regio

  • Amstelland
  • Amsterdam

Financiering

  • Gemeente Amsterdam

Opmerking

Contactpersoon in Amsterdam is Genevieve Williams: Genevieve.williams@amsterdam.nl. LEFF wordt in Amsterdam aangeboden in Noord, Oost, Zuidoost, West en Nieuw-West.
Aanbieders
GGD Amsterdam - JGZ Amsterdam en AmstellandNieuwe Achtergracht 100
1018 WT Amsterdam
T. 020 555 5911
E. info@ggd.amsterdam.nl
W. www.ggd.amsterdam.nl
Werkgebied:
  • Amstelland
  • Amsterdam