GEVONDEN:117 programma's

Positief Opvoeden: Lifestyle

Doel

Voorkomen van chronisch overgewicht door het verbeteren van de voeding en het stimuleren van bewegen. Vergroten van de opvoedingsvaardigheden van ouders in het algemeen en specifiek bij het eet- en beweegedrag van het kind.

Doelgroep

Ouders van kinderen van 4-12 jaar met overgewicht of obesitas.

Aanpak

Triple P Lifestyle is een oudercursus die zich richt op het stimuleren van gedrags- en leefstijlverandering binnen gezinnen. De cursus bestaat uit tien groepsbijeenkomsten van 90 tot 120 minuten en vier individuele telefonische sessies van 15 tot 30 minuten.

Gedurende drie tot vier maanden werken ouders aan de hand van zelf opgestelde doelen stap voor stap aan een gezondere leefstijl. Door haalbare doelen op te stellen is er grote kans op successen, waardoor ouders gemotiveerd blijven. Geleidelijk kunnen blijvende veranderingen in de leefstijl van het gezin gerealiseerd worden.

Tijdens de bijeenkomsten krijgen de ouders informatie en praktische tips over positief opvoeden in relatie tot voeding en beweging en leren ze vaardigheden om gezondere keuzes te maken als gezin. De ouders ontvangen recepten- en beweegboekjes en leren structuur, regels en grenzen aan te brengen binnen de opvoeding. Daarnaast krijgen de ouders tijdens elke bijeenkomst de kans om onderling ervaringen en tips te delen.

De focus binnen de cursus ligt op de eigen kracht van de ouders. De kinderen worden via huiswerkopdrachten betrokken bij de cursus.

Voor wie?

 • Ouders van kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar met overgewicht en aanvullende risicofactoren.
 • Ouders van kinderen met morbide obesitas.
 • Kind heeft mogelijk gedrags-, sociale of emotionele problemen.
 • Tenminste 1 van de ouders is zich ervan bewust dat het kind overgewicht of obesitas heeft en maakt zich hier zorgen over.
 • De ouder is gemotiveerd en bereid om leefstijlveranderingen aan te brengen en is bereid bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn.

Voor wie niet?

 • De ouders hebben ernstige psychische aandoeningen.
 • De ouders hebben regelmatig conflicten.
 • Het kind heeft een (ontwikkelings)stoornis die mogelijk van invloed is op de gewichtsproblematiek (bijvoorbeeld autisme).

Meer informatie

Website: www.triplep-nederland.nl/nl-nl/de-triple-p-methode/triple-p-toolbox/lifestyle

Oordeel

GGD-oordeel: VeelbelovendGGD-oordeel: Veelbelovend

Zorgtype

Individuele preventie

Regio

 • Amsterdam

Financiering

 • Gemeente Amsterdam

Opmerking

Positief opvoeden is de Nederlandse benaming van het Australische Triple P programma. Gerards (2014) onderzocht de effectiviteit van Triple P Lifestyle onder 86 ouders van 4-8-jarige kinderen met overgewicht. De helft van de gezinnen kreeg Triple P Lifestyle (interventie groep) en de andere helft ontvingen brochures over opvoeding, voeding en beweging (controle groep). De interventie liet na 4 en 12 maanden positieve effecten zien op meerdere gedragingen van zowel kinderen als ouders. Ouders zijn positiever gaan opvoeden en kinderen keken minder TV en dronken minder frisdrank ten opzichte van de controle groep. Geen effect werd op gewicht gevonden.

Literatuur:
 • Gerards SMPL. Childhood obesity prevention: Rationale, implementation and effectiveness of the Lifestyl Triple P intervention [thesis]. Maastricht: Universtiteit Maastricht, 2014.
Aanbieders
Ouder- en Kindteams (OKT) - Amsterdam
T. 020-5555961
W. www.oktamsterdam.nl
Werkgebied:
 • Amsterdam