GEVONDEN:117 programma's

Smoke Alert (online)

Doel

Preventie van en stoppen met roken bij leerlingen.

Doelgroep

Rokende en niet-rokende leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Aanpak

Jongeren beantwoorden online verschillende vragen over roken. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar het eigen rookgedrag, naar opvattingen over (de gevolgen van) roken en naar het vertrouwen in zichzelf om te stoppen of niet te beginnen met roken. Zo krijgt een roker de vraag: Lukt het jou om van de sigaret af te blijven in de volgende situaties...? De vraag voor een niet-roker luidt dan: Lukt het jou om een niet-roker te blijven in de volgende situaties...?

Na het invullen van de vragenlijst wordt er een uitgebreid persoonlijk advies gegenereerd. Heeft iemand aangegeven het moeilijk te vinden om niet te roken wanneer hij of zij met vrienden is? Dan staat er in het advies wat de jongere in een dergelijk situatie zou kunnen doen. Heeft iemand aangegeven te willen stoppen met roken? Dan lees je in het advies wie of wat de jongere daarbij kan helpen.

Het invullen van Smoke Alert kost ongeveer tien minuten. Meestal wordt dit in een mentoruur gedaan. De GGD ondersteunt met een handige korte handleiding voor de docent en een doosje pepermunt voor elke leerling die de vragenlijst heeft ingevuld. Er zijn voor de school geen kosten verbonden aan deelname.

Oordeel

Erkenningscommissie: Goed onderbouwdErkenningscommissie: Goed onderbouwd

Zorgtype

Universele preventie

Regio

  • Amstelland
  • Amsterdam

Financiering

  • Gemeente Amstelland
  • Gemeente Amsterdam
Aanbieders
GGD Amsterdam - EGZ - Team JeugdNieuwe Achtergracht 100
1018 WT Amsterdam
T. 020 555 5495
E. egz@ggd.amsterdam.nl
W. www.ggd.amsterdam.nl
Werkgebied:
  • Amstelland
  • Amsterdam