GEVONDEN:116 programma's

BeterSlapen

Doel

Bewustwording creëren bij eindexamenleerlingen over de gevolgen van slecht slapen op hun schoolprestaties en de voordelen van een gezond slaapritme.

Doelgroep

Eindexamenleerlingen vmbo, havo en vwo.

Aanpak

Het programma #BeterSlapen bestaat uit een slaapmeting en een workshop van 1 lesuur. Voorafgaand wordt er een slaapmeting afgenomen tijdens een mentoruur, dit duurt maximaal 15 minuten. Met behulp van de slaapmeting krijgt iedere leerling inzicht in de mogelijke verbetering van hun gemiddelde schoolcijfer door beter te slapen. Leerlingen ontvangen persoonlijke tips om hun slaapgedrag te verbeteren. Als uit de slaapmeting blijkt dat een specifiek probleem veel in een klas voorkomt, dan wordt de workshop daar meer op toegespitst.

De slaapscore van de klas wordt gebruikt om tijdens de workshop verschillende slaap-thema’s te bespreken. Via een online tool (mentimeter) kunnen alle leerlingen in de klas meedoen aan de interactieve workshop. Na afloop van de #BeterSlapen-workshop heeft iedere deelnemer antwoord op de volgende vragen:

1) Wat zijn de gevolgen van slaapproblemen? Oftewel, waarom is het de moeite waard om goed te slapen?
2) Hoe herken je dat je slecht slaapt?
3) Hoe ziet je eigen slaapgedrag eruit?
4) Wat kan je doen om beter te slapen?
5) Heb ik professionele hulp nodig?

Na afloop krijgt de school een rapport waarin de resultaten van de workshop en vragenlijst uiteen zijn gezet. Het rapport wordt in een persoonlijk gesprek toegelicht.

Meer informatie

Website: www.sleepworks.nl/beterslapen

Oordeel

(Nog) niet erkend(Nog) niet erkend

Zorgtype

Universele preventie

Regio

  • Nederland

Opmerking

De interventie wordt in een wetenschappelijke studie door de UVA op effect onderzocht.
Aanbieders
SleepWorks - Workshops
T. 085 0657 244
E. onderwijs@sleepworks.nl
W. www.sleepworks.nl
Werkgebied:
  • Nederland