GEVONDEN:171 programma's

Maatje meer voor een maatje minder

Doel

Voorkomen van ziekten gerelateerd aan obesitas en verbeteren van de kwaliteit van leven, zodat kinderen zich fitter, gezonder en blijer voelen.

Doelgroep

Kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 16 jaar met overgewicht of obesitas.

Aanpak

Getrainde vrijwilligers bieden als ‘maatje’ extra ondersteuning aan gezinnen met één of meerdere kinderen met overgewicht of obesitas. Een maatje bezoekt een gezin gemiddeld één dagdeel per week voor de duur van maximaal een jaar. Tijdens dit contact ondersteunt en motiveert het maatje het gezin, door op een positieve manier aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl. De ondersteuning sluit aan bij de wensen van het gezin en vindt plaats in hun eigen leefomgeving.

Het maatje is een praktische aanvulling op het werk van een professional in het gezin. Maatjes zijn geen geschoolde professionals, maar vrijwilligers die hiervoor een basistraining hebben gevolgd. Het maatje reikt kennis en vaardigheden aan op het gebied van voeding, beweging en positieve aandacht en helpt het gezin met het toepassen van de adviezen van hulp- en zorgverleners in het dagelijks leven. Samen met het gezin kan bijvoorbeeld een plan worden gemaakt om het kind elke dag te laten ontbijten. Ook kan bijvoorbeeld samen worden onderzocht wat de mogelijkheden zijn om te sporten in de buurt.

Voor wie?

  • Gezinnen met één of meerdere kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 16 jaar met overgewicht of obesitas, die in begeleiding zijn bij hulp- of zorgverleners.

Meer informatie

Website: www.gildeamsterdam.nl/advies-en-begeleiding/maatje-meer-voor-een-maatje-minder

Oordeel

(Nog) niet erkend(Nog) niet erkend

Zorgtype

Individuele preventie

Regio

  • Amsterdam Nieuw-West
  • Amsterdam West

Financiering

  • Gemeente Amsterdam
Aanbieders
Gilde Amsterdam - Maatje meer voor een maatje minderKeizersgracht 346
1016 EZ Amsterdam
T. 020-6254450
E. maatjemeermaatjeminder@gildeamsterdam.nl
W. www.gildeamsterdam.nl
Werkgebied:
  • Amsterdam Nieuw-West
  • Amsterdam West