GEVONDEN:171 programma's

Faalangst training

Doel

Het verminderen van faalangst.

Doelgroep

Jongeren van het voortgezet onderwijs die last hebben van faalangst.

Aanpak

De training bestaat uit tien groepsbijeenkomsten van 1,5 uur. Daarin leren ze aan de hand van oefeningen verschillende vaardigheden en technieken die hen helpen om te gaan met faalangstige gevoelens. De jongere kan kiezen welke het beste bij hem of haar passen. Door ouders en leerkrachten mee te nemen in dit leer- en veranderproces neemt de effectiviteit toe.

In de training worden vier manieren om met faalangst om te leren gaan geoefend: ontspannen, G-denken, plannen en zelfvertrouwen.

  • Ontspannen:
Ontspannen is een manier om de lichamelijke reacties die bij faalangst horen (zoals trillen en zweten) te verminderen. Het lichaam kan niet tegelijkertijd gespannen en ontspannen zijn. Het ontspannen wordt geoefend met ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

  • G-denken (Gedachten beïnvloeden):
Het G-denken is een manier om minder te piekeren over spannende situaties. Spannende situaties worden namelijk alleen maar enger bij veel piekeren. Hiedoor krijgt de jongere juist meer last van zijn of haar faalangst. Het G-denken wordt geoefend door samen over situaties te praten die faalangst oproepen.

  • Plannen:
Vaak wordt al minder spanning ervaren als de jongere goed is voorbereid en een overzicht heeft van wat hij of zij moet doen. In deze training wordt geoefend met het inplannen van huiswerk en toetsen.

  • Zelfvertrouwen:
In deze training leren jongeren verschillende manieren om met faalangst om te gaan. Deze manieren worden intensief geoefend, vooral in situaties die als spannend worden ervaren. Oefeningen hebben de vorm van spelletjes, opdrachten of rollenspelen. Ook buiten de training dient de jongere het geleerde te oefenen. Dit wordt rustig opgebouwd.

Voor wie niet?

  • Als er sprake is van een angststoornis.

Oordeel

(Nog) niet erkend(Nog) niet erkend

Zorgtype

Individuele preventie

Regio

  • Amsterdam

Financiering

  • Gemeente Amsterdam
Aanbieders
Ouder- en Kindteams (OKT) - Amsterdam
T. 020-5555961
W. www.oktamsterdam.nl
Werkgebied:
  • Amsterdam