GEVONDEN:177 programma's

OOGST

Doel

Verminderen van overgewicht en het aanleren van een gezonde leefstijl.

Doelgroep

Obese kinderen en adolescenten van 8-16 jaar.

Aanpak

Obesitas OplossingsGerichte Systeem Therapie (OOGST) is een begeleiding van kind én gezin. Bij het eerste gesprek is iedereen welkom die voor het gezin belangrijk is. Eerst worden enkele medische gegevens verzameld, waarna een gesprek met het OOGST-team volgt.

Het OOGST-team bestaat uit een kinderarts, diëtist, psycholoog en nurse practioner. In dit gesprek gaat het team op zoek naar wat voor het kind de beste manier is om een gezond eet- en beweegpatroon te vinden. Het kind en het gezin hebben hierbij een belangrijke inbreng. Aan het eind van dit gesprek worden er concrete doelen geformuleerd om gezonder te leven. Om de paar maanden vinden, met een aantal leden van het OOGST-team, vervolggesprekken plaats om te bespreken hoe het kind en gezin bezig is geweest met de doelen van de vorige bijeenkomst.

Er vindt ook een nader medisch onderzoek plaats. De resultaten worden met de kinderarts besproken.

De gehele behandeling duurt ongeveer één tot anderhalf jaar. Voor het aanmelden bij OOGST zijn een verwijsbrief van de schoolarts of huisarts nodig, evenals de groeigegevens van het kind.

Oordeel

GGD-oordeel: VeelbelovendGGD-oordeel: Veelbelovend

Zorgtype

Individuele preventie

Regio

  • Amsterdam

Financiering

  • Zorgverzekeraar

Opmerking

OOGST is een 2e lijnsprogramma met beperkte capaciteit. Vanaf 2015 wordt het 1e lijnsprogramma LEFF in Amsterdam aangeboden. Dit programma is goedkoper en zowel geschikt voor kinderen met overgewicht als obesitas.
Aanbieders
Slotervaartziekenhuis - Polikliniek KindergeneeskundeLouwesweg 6
1066 EC Amsterdam
T. 020-512 51 12
W. www.slotervaartziekenhuis.nl/kindergeneeskunde
Werkgebied:
  • Amsterdam