GEVONDEN:174 programma's

Fluoridespoelen

Doel

Het tegengaan van cariës bij basisschoolkinderen in achterstandswijken.

Doelgroep

Basisschoolkinderen in groep 1 t/m 8. Leerkrachten en ouders zijn de intermediaire doelgroep.

Aanpak

Spoelen met een fluoride-oplossing versterkt het tandglazuur, waardoor kinderen minder risico lopen om gaatjes te krijgen. Fluoridespoelen op school is eenvoudig uit te voeren. Er wordt 1x per week gedurende 1 minuut gespoeld met een natriumfluoride oplossing.

Door op het doseerpompje te drukken komt er telkens een afgepaste hoeveelheid van de vloeistof uit die voldoende is voor het spoelen (7ml; dit is vergelijkbaar met een klein slokje). Alle kinderen krijgen een bekertje met fluoride en wachten om gezamenlijk te gaan spoelen. De juf wijst naar de klok. Op een teken van de juf nemen de kinderen de fluoride in hun mond. Ze maken bolle wangen en laten de vloeistof flink door hun mond rollen. De juf wijst na 1 minuut op de klok en de kinderen spugen de fluoride uit in hun bekertje. De kinderen kijken in hun beker en de juf loopt langs om te kijken hoe er gespoeld is. Veel schuim is goed gespoeld, geen of weinig schuim betekent dat het beter kan. De kinderen gooien de fluoride door de gootsteen. De bekers worden in de prullenbak gegooid.

Scholen die nog niet bekend zijn met het fluoridespoelen krijgen van de GGD medewerker uitleg en schriftelijke informatie. De kinderen van groep 1 oefenen het spoelen eerst met water. Pas wanneer dat goed gaat en het kind alles goed uitspuugt, wordt er overgegaan op het fluoridespoelmiddel. Eens in de drie jaar komt de GGD medewerker op school om te bekijken of het fluoridespoelen nog goed verloopt.

Meer informatie

Marijke Foek: mfoek@ggd.amsterdam.nl, 020-555 5149
Tamara Kievit: tkievit@ggd.amsterdam.nl, 020-555 5725

Oordeel

GGD-oordeel: VeelbelovendGGD-oordeel: Veelbelovend

Zorgtype

Universele preventie

Regio

  • Amstelland
  • Amsterdam

Financiering

  • Gemeente Amsterdam
Aanbieders
GGD Amsterdam - EGZ - Team JeugdNieuwe Achtergracht 100
1018 WT Amsterdam
T. 020 555 5495
E. egz@ggd.amsterdam.nl
W. www.ggd.amsterdam.nl
Werkgebied:
  • Amstelland
  • Amsterdam