GEVONDEN:117 programma's

Trammelant in Tandenland

Doel

Afname van cariës bij kinderen door 2 keer per dag tandenpoetsen ('s morgens en 's avonds voor het slapen gaan), 1 x per dag napoetsen door ouders, 2 x per jaar naar de tandarts of mondhygiënist en maximaal 1 snoepmoment op een dag.

Doelgroep

Kinderen in groep 1 tot en met 4 van het basisonderwijs en hun ouders. Daarnaast is er speciale aandacht voor de leerkracht die het project moet integreren in zijn/haar lessen.

Aanpak

Trammelant in Tandenland is een programma over mondverzorging. Het programma bestaat uit 1) drie (animatie)filmpjes voor de kinderen, 2) een prentenboek voor kinderen én hun ouders, 3) een herinner-sticker voor kinderen en ouders, 4) een handleiding en een reminder voor de leerkracht en 5) een website. De onderwerpen die aan bod komen zijn tandenpoetsen, tandartsbezoek en eet- en drinkmomenten.

Het programma speelt zich op school én thuis af en er is speciale aandacht voor de leerkracht. Het prentenboek krijgen de kinderen mee naar huis om samen met hun ouder(s) te lezen. De drie (animatie)filmpjes worden verspreid over het schooljaar getoond aan de kinderen gedurende hun eerste vier jaren op de basisschool. Hierdoor is er minimaal drie keer per jaar aandacht voor mondgezondheid. In Amsterdam wordt Trammelant in Tandenland aangeboden in combinatie met poetslessen.

Meer informatie

Website: www.trammelantintandenland.nl

Oordeel

Erkenningscommissie: Goed onderbouwdErkenningscommissie: Goed onderbouwd

Zorgtype

Universele preventie

Regio

  • Amstelland
  • Amsterdam

Financiering

  • Gemeente Amsterdam
Aanbieders
GGD Amsterdam - EGZ - Team JeugdNieuwe Achtergracht 100
1018 WT Amsterdam
T. 020 555 5495
E. egz@ggd.amsterdam.nl
W. www.ggd.amsterdam.nl
Werkgebied:
  • Amstelland
  • Amsterdam